Es tracta de la plataforma Nodes, que va néixer fa un any com a pilot, i que ja compta amb un total de 479 centres que han demanat el servei
A més a més, Nodes també permet crear una xarxa social privada i adequada a les necessitats educatives, en un entorn segur i controlat

El Departament d’Ensenyament ha posat en marxa la plataforma Nodes, un gestor de continguts que permet als centres educatius de Catalunya que ho sol·licitin crear o renovar la seva pàgina web. Nodes, que ha estat durant un any en una primera fase de pilotatge, ja compta a data d’avui amb un total de 479 centres. A més a més, Nodes també permet crear una xarxa social privada amb finalitats pedagògiques i en un entorn segur i controlat, que a la vegada, es pot adaptar a les necessitats educatives dels alumnes.

Aquest servei, adreçat tant a centres públics com concertats, utilitza un sistema de publicació de continguts basat en l’entorn WordPress, que destaca per la seva facilitat d’ús. Nodes permet presentar la informació de la pàgina web de manera flexible, amb múltiples combinacions per mostrar els textos, amb la mida i l’ordre que dissenyin els centres. Tota la informació que es publica a través de Nodes es troba al sistema d’allotjament Àgora, que garanteix a escoles i instituts el fet de comptar amb un programari actualitzat, còpies de seguretat diàries, alta disponibilitat i suport personalitzat.

Pel que fa a la xarxa social, està formada per un mur general, on els usuaris poden escriure comentaris o adjuntar una imatge o un vídeo, i pels nodes, espais on el usuaris s’agrupen d’acord amb els seus interessos, aficions i projectes. D’aquesta manera, la xarxa facilita que hi hagi una comunicació transversal entre els alumnes de diferents classes, cursos i nivells. A més a més, als professors els permet utilitzar la xarxa com a eina de tutoria i també disposar d’una intranet privada. Es troba en un entorn segur i controlat, amb l’objectiu que permeti als alumnes aprendre què és una xarxa social i com fer-ne un bon ús.

Nodes també possibilita als centres educatius produir una revista digital gràcies al mateix sistema WordPress, atès que les categories i etiquetes permeten fer seccions i presentar la informació tal com es faria en una revista. Aquesta aplicació permet que els mateixos alumnes puguin publicar la revista per afavorir així la seva autonomia. Altres eines que ofereix són una aplicació de calendaris, que pot servir com a agenda d’aula, i un sistema flexible de presentació de diapositives, que poden ser fotografies, vídeos o textos.

Cal destacar que Nodes inclou diversos ginys que s’han desenvolupat tenint en compte les característiques pròpies dels centres educatius: un giny per identificar el centre, un giny amb una graella d’enllaços de la comunitat educativa (XTEC, Edu365, Edu3, Xarxa docent, ATRI, JClic…) i un giny del grup classe. També inclou un giny social mèdia per integrar fàcilment els enllaços a les xarxes socials i canals multimèdia associats al centre educatiu.

Els nombre de centres per Serveis Territorials que han posat en marxa el servei de Nodes són els següents:

Servei Territorial
Nombre de Centres
Baix Llobregat
50
Barcelona comarques
43
Catalunya central
43
Consorci de Barcelona
55
Girona
50
Maresme
65
Lleida
64
Tarragona
50
Terres de l’Ebre
15
Vallès Occidental
44
TOTAL
479
Podeu trobar els centres que han desenvolupat la web amb Nodes al següent enllaç: http://agora.xtec.cat/nodes/centres-amb-nodes/.
Més informació de Nodes a http://agora.xtec.cat/nodes/.

 

Origen: govern.cat

 

Comparteix: